Marianne Kvamme

Marianne har forlatt oss

Marianne Kvamme døde den 7. august. NFU har mistet et aktivt medlem, mangeårig tillitsvalgt og en god talsperson i politikken overfor mennesker med utviklingshemming.

Jeg har kjent Marianne i mange år. Gjennom en årrekke var hun tillitsvalgt i NFU. Jeg beundret Marianne på mange måter. Hun var så flink. Hun bodde for seg selv i sin egen leilighet og ordnet det hun trengte selv.

Marianne var på NRK og fortalte at personer med utviklingshemming også kan bo i vanlige leiligheter på samme måte som voksne uten utviklingshemming. En stor fordel med å bo i egen leilighet og ikke være avhengig av tjenesteytere, er at en kan bestemme selv, mente Marianne.

Høsten 2010 lanserte tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken utviklings— og informasjonsprogram for mennesker med utviklingshemming. Alle kommunene skulle informeres om målsetningene i politikken overfor mennesker med utviklingshemming. For å dekke hele landet, ble det arrangert fem konferanser ulike steder i landet. Marianne deltok på to av konferansene og fortalte hvordan det var å bo alene i en vanlig leilighet og greie seg selv. Hun fikk blant annet spørsmål om hvordan hun greide å våkne om morgenen når hun ikke hadde tjenesteytere som vekket henne.

- Jeg bruker vekkerklokke, svarte Marianne.

Marianne deltok på leiren vår på Tromøya i mange år. Hun bodde på hus nummer 25, samme hus som meg. Verken i år eller i fjor var Marianne på leiren. Hun var blitt syk, en skummel sykdom som heter Alzheimer. Den 7. august døde Marianne så alt for tidlig. Hun ble 43 år.

Minnene om Marianne er mange og de vil leve videre.

Selv om Marianne var alvorlig syk, var det et sjokk å lese dødsannonsen.Det er alltid trist når noen dør. Vi på leiren har mistet en venn, det er alltid et savn. Verre er det nok for Mariannes foreldre som har mistet sin datter og hennes søsken som har mistet en søster. Marianne var midt i livet og skulle hatt mange gode år forran seg. Men slik ble det ikke. Da får vi være glade for den tiden vi fikk sammen med Marianne, ta vare på minnene og tenke på hvor koselig det kunne være sammen med henne. Hvis det er mulig, får vi takke Marianne for at hun var den personen hun var.

18 august 2018