Valgløfter

Vil partiene holde valgløftene?

– Ingen partier vil kunne holde alle valgløftene og noen partier vil ikke kunne holde noen valgløfter. Dette betyr ikke at politikerne lyver, sier Tom Tvedt.

NFUs forbundsleder Tom Tvedt har lenge vært opptatt av politikk, både som ordfører, fylkesordfører, idrettspresident og nå forbundsleder i NFU. Han har deltatt i valgkamper. Han følger nøye med i valgkampene. Tom Tvedt vet hva partienes valgløfter betyr.

Det er blitt lovet veldig mye bra i valgkampen. Vil partiene holde løftene sine etter valget?

– Nei, men det betyr ikke at partiene og politikerne lyver. Partienes valgløfter forteller hva partiene ønsker å gjøre. Men i politikken er det stortingsflertallet som bestemmer og ikke partienes ønsker. Skal et parti gjennomføre valgløftene sine, så må partiet få med seg så mange stortingsrepresentanter fra andre partier at det blir flertall på Stortinget for å gjennomføre valgløftet. Partiene må forhandle med hverandre. Ingen partier vil få gjennomført alt som de lover i valgkampen.

– Partiene som kommer i regjering får bestemme mest. Store partier med mange stortingsrepresentanter får ofte bestemme mer enn partier med få stortingsrepresentanter. Partier som ikke får noen stortingsrepresentanter, vil ikke kunne stemme for noen av sine saker, sier Tom Tvedt.

Jens Petter Gitlesen

Tips noen om siden