Nyheter

 • Trygdeoppgjøret 2024: Dette betyr det for deg

  23.05.2024
  Trygdeoppgjøret for 2024 er klart. Alderspensjon under opptjening, uføretrygd og andre ytelser som reguleres gjennom grunnbeløpet, får en inntektsøkning på 4,56 prosent fra 1. mai, mens årlig økning blir 5,15 prosent.
  Trygdeoppgjøret 2024: Dette betyr det for deg
 • NRK søker skuespillere til ny julekalender

  24.04.2024
  NRK skal lage en helt ny julekalender, og ser etter barn til ulike roller. De ønsker at så mange som mulig, uavhengig av kjønn, interesser, funksjonsevne, etnisitet og dialekt melder interesse. Du trenger ikke ha erfaring som skuespiller. Det viktigste er at du har lyst til å være med på å skape et eventyr.
  NRK søker skuespillere til ny julekalender
 • En kirke for alle

  19.04.2024
  Velkommen til digitalt seminar om likeverd, inkludering og tilgjengelighet i Den norske kirke. Seminaret er gratis, og tilgjengelig i en uke etter sendedato 25.april. Bruk samme link for å se seminaret, både live og i etterkant.
  En kirke for alle
 • Søskenprosjekt fra Frambu søker respondenter

  05.04.2024
  Frambu og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo undersøker hvordan barn og unge som blir utsatt for fysiske eller verbale angrep fra et søsken med nevroutviklingsforstyrrelse eller utviklingshemning blir påvirket av dette, og hvordan voksne rundt kan hjelpe søsken som utsettes for dette. De ønsker derfor å komme i kontakt med søsken mellom 18 og 35 år som har opplevd slik atferd i oppveksten. Kan du hjelpe de?
  Søskenprosjekt fra Frambu søker respondenter
 • - En lav pris for et menneskeliv

  05.04.2024
  Den mindreårige gutten (16) på Karmøy som var tiltalt etter overfallet på Tor Inge Dahl, er dømt til å betale 1,4 millioner i erstatning (60). Han får også tre års ungdomsstraff. – En lav pris for et menneskeliv, sier pårørende.
  - En lav pris for et menneskeliv
 • Medlemskontigent kommer senere i år!

  18.03.2024
  Flere har etterspurt faktura for medlemskontigent i 2024. I år vil den komme noe senere enn tidligere år. Dette grunnet overgang til nytt system.
  Medlemskontigent kommer senere i år!
 • Utviklingshemmede bidrar til bedre teknologiske løsninger

  09.02.2024
  Når personer med utviklingshemming får være med og utvikle teknologi de selv skal bruke, fører det både til bedre digitale løsninger og mer sosial inkludering.
  Utviklingshemmede bidrar til bedre teknologiske løsninger
 • Deltagere søkes til masteroppgave om ASK

  29.01.2024
  Det søkes deltagere til en undersøkelse om familiers erfaringer med å bruke alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK). Prosjektet har som mål å undersøke erfaringer til familier med barn med utviklingshemming som har behov for ASK, og hvordan de opplever det å bruke ASK.
  Deltagere søkes til masteroppgave om ASK
 • NRK søker deltakere til "Barneskirenn"

  24.01.2024
  NRK søker barn og ungdommer med alle typer og nivåer av funksjonsnedsettelser - som ønsker en unik opplevelse. Du behøver ingen skibakgrunn, men du må ha lyst til å lære deg, eller bli flinkere, til å stå eller pigge på langrennsski. Målet er å fullføre et skirenn under ski-VM i Trondheim – sammen som et lag foran tilskuere og tv-seere i februar 2025.
  NRK søker deltakere til "Barneskirenn"
 • Idrettsforbundet inviterer til lederutdanning for utviklingshemmede

  22.01.2024
  Lederutdanningen skal bidra til å få personer med utviklingshemning inn i ledende roller i idretten. Etter fullført utdanning skal deltakerne være bedre rustet til å være trenere, dommere eller ha andre frivillige verv i idretten.
  Idrettsforbundet inviterer til lederutdanning for utviklingshemmede
 • Ekspertene ikke helt enige – men flertallet vil ha CRPD i menneskerettsloven

  15.01.2024
  Med et flertall på to mot én anbefaler de å inkorporere CRPD i menneskerettsloven. – En kjempefin dag for oss alle, sier NFU-leder Tom Tvedt.
  Ekspertene ikke helt enige – men flertallet vil ha CRPD i menneskerettsloven
 • Skriver fagbok om nedbygging av samfunnsskapte barrierer

  08.01.2024
  Personer med utviklingshemming møter samfunnsskapte barrierer på livsområder som hjem, skole, arbeid, kultur og fritid, og politisk deltakelse. Nå skal seks forskere sammen med seks personer med utviklingshemming skrive læreboka for å bygge ned barrierene som finnes der ute. Men hvordan er det egentlig å være med å skrive en fagbok?
  Skriver fagbok om nedbygging av samfunnsskapte barrierer
 • Politidistrikt snur - Får allikevel pass

  22.12.2023
  I nyeste utgave av Samfunn for Alle omtalte vi i generalsekretærs leder en sak fra Trøndelag, hvor politidistriktet har nektet å utstede pass til en mann som har en utviklingshemning. Nå snur politidistriktet, og trekker saken, etter klage og påtrykk fra NFU.
  Politidistrikt snur - Får allikevel pass
 • Blir hindret i å være med på å bestemme

  20.12.2023
  Det er kjedelig å pakke binders. Unge voksne med Downs syndrom vil bestemme litt mer i eget liv. En studie viser at de har et potensial til å ta større plass i egne liv – et potensial som kanskje er ubrukt sånn som det er nå.
  Blir hindret i å være med på å bestemme
 • Snøsamling, Norgesleker og Kick The Limits

  11.12.2023
  Norges Skiforbund Langrenn arrangerer forskjellige samlinger for personer med utviklingshemning i vinter. Snøsamling 25.-28. januar på Geilo, Norgesleker på Lillehammer 21.-23. mars og Kick The Limits 5.-7. april.
  Snøsamling, Norgesleker og Kick The Limits
 • LDO med rapport om inkorporering av CRPD

  08.12.2023
  LDO sin rapport om inkorporering av CRPD ble presentert i går av Bjørn Erik Thon. Som vanlig en godt dokumentert rapport som peker på de samme utfordringene som vi er kjent fra våre medlemmer.
  LDO med rapport om inkorporering av CRPD
 • Monika Andersen får Agder fylkeskommunes pris for likestilling, inkludering og mangfold for 2023

  05.12.2023
  Andersen er lokallagsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, i Arendal og Grimstad. Hun får prisen for sitt frivillige arbeid i en årrekke for å øke livskvaliteten til utviklingshemmede og pårørende. Det er Agder fylkeskommunes Råd for likestilling, inkludering og mangfold (LIM) som har valgt å tildele henne prisen.
  Monika Andersen får Agder fylkeskommunes pris for likestilling, inkludering og mangfold for 2023
 • Beboere låst inne i leiligheten under pandemien

  01.12.2023
  En ny studie av fem bofellesskap i Midt-Norge finner at beboere i fire av de fem bofellesskapene ble isolert. Dette var brudd på regler om at kommuner ikke kunne innføre besøksforbud i slike boligfellesskap. Et soleklart brudd på menneskerettighetene, sier NFU-leder Tom Tvedt.
  Beboere låst inne i leiligheten under pandemien
 • Kondolanse: Gabriel Wilhelmsen Hoff

  21.11.2023
  Det var med stor sorg vi mottok beskjed om at lederen av Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU), Gabriel Wilhelmsen Hoff, var gått bort. Gabriel var styrerepresentant i SAFOs hovedstyre etter at NHFU ble medlem i SAFO i juni i år. Gabriel døde uventet onsdag den 15. november, bare 27 år gammel.
  Kondolanse: Gabriel Wilhelmsen Hoff
 • SOR-prisen til Camilla Kvalheim

  27.10.2023
  Hvert år deler fondet ut SOR-prisen til en som har utmerket seg spesielt for å bidra til bedre levekår for mennesker med utviklingshemning. SOR-prisen for 2023 går til TV BRA-redaktør Camilla Kvalheim.
  SOR-prisen til Camilla Kvalheim
 • NFU i budsjetthøringer

  27.10.2023
  Regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett 6. oktober, og de ulike komiteene på Stortinget har gjennomført høringer på sine kapitler. NFU har vært aktive, og deltatt på seks muntlige høringer.
  NFU i budsjetthøringer
 • Vi mister muligheten til å leve verdige liv

  13.10.2023
  Du får ikke dra på butikken. Du får ikke bestemme din egen middag, og aktiviteter på fritiden kan utgå. Slik blir hverdagen i Trondheim kommune. Team Olivia Crew har besøkt oss i studio, og Adam og Johannes fra HELT MED har møtt Stortingspresidenten. Ny episode av Bra Nytt ute nå. Se BRA NYTT på tvbra.no, i appen eller på TV 2 Play.
  Vi mister muligheten til å leve verdige liv
 • Bånn gass mot målstreken

  13.10.2023
  Aleksander har syklet over 2.000 kilometer på sykkel, og Mats er ute med en rykende fersk treningsapp. Arbeidsministeren lover 2.000 nye VTA-plasser de neste fire årene, men er dette nok? Ny episode av Bra Nytt ute nå. Se BRA NYTT på tvbra.no, i appen eller på TV 2 Play.
  Bånn gass mot målstreken
 • Statsbudsjettet lagt frem

  06.10.2023
  Det var allerede varslet at det vil komme 2000 nye VTA-plasser de neste fire årene. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har nå lagt frem statsbudsjettet, og vi har fått svar på regjeringens prioriteringer for 2024.
  Statsbudsjettet lagt frem
 • NFU søker jurist til rådgivnings- og interressepolitisk arbeid.

  03.10.2023
  Vi er på utkikk etter en ny medarbeider til vår juridiske rådgivningstjeneste. 
  NFU søker jurist til rådgivnings- og interressepolitisk arbeid.
 • Avlastning - Et viktig, men utilfredsstillende kommunalt tilbud

  02.10.2023
  Familier som har barn med store og sammensatte funksjonsnedsettelser, opplever en krevende omsorgssituasjon.  Avlastning er en nøkkeltjeneste som de fleste av disse familiene har behov for, men alt for mange opplever at tilbudet de får fra kommunen ikke møter deres behov.
  Avlastning - Et viktig, men utilfredsstillende kommunalt tilbud
 • Ny episode av BRA NYTT!

  22.09.2023
  Sykle Norge på langs? Det høres sprøtt ut, men det stoppet ikke Aleksander og Yoo Lene. I Rosendal rister Remi av spenning mens han venter på valgresultatene. Det er klart for høstens aller første BRA NYTT.
  Ny episode av BRA NYTT!
 • Mats lager treningsapp

  18.09.2023
  Førstkommende tirsdag 19. september lanseres en egen treningsapp for mennesker med utviklingshemming. Denne er gratis og kan lastes ned i App Store. Nå har også reisen fra idé til ferdig app blitt TV-serie.
  Mats lager treningsapp
 • Kommune-Norge vil innfri funksjonshemmedes menneskerettigheter

  08.09.2023
  Ti år etter Norge ratifiserte FN-konvensjonen for funksjonshemmede, er den fortsatt ikke en del av norsk lov. Nå lover 300 toppkandidater fra hele partispekteret at konvensjonen skal gjelde i deres kommuner. 
  Kommune-Norge vil innfri funksjonshemmedes menneskerettigheter
 • 2000 nye VTA-plasser de neste fire årene

  08.09.2023
  Arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen avslørte i dag at regjeringen vil prioritere 500 nye VTA-plasser årlig de neste fire årene. – Bedre enn i fjor, men bare halvveis til målet, sier Hedvig Ekberg, generalsekretær i Norsk Forbund for Utviklingshemmede.
  2000 nye VTA-plasser de neste fire årene
 • Forskerteam søker barn til spilltest

  07.09.2023
  Forskerne søker barn mellom 6 og 10 år som er søsken til et barn med utviklingshemning og/eller synshemning, så de kan få teste et dataspill som skal hjelpe søsken til å forstå sin situasjon og mestre den bedre.
  Forskerteam søker barn til spilltest
 • Hva skal jeg stemme?

  04.09.2023
  Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal stemme på, og tilgjengeligheten på lettlest valgmateriell er ikke alltid så god, noe vår undersøkelse på Arendalsuka viste. Vi utfordret partiene - nå har de svart.
  Hva skal jeg stemme?
 • Bra Valg

  29.08.2023
  Få med deg TV Bra sine valgsendinger, Bra Valg! Nå er kommune- og fylkestingsvalget i gang, og spenningen er høy over hele landet. Dette valget er viktig for deg og livet ditt, men hva er egentlig et kommune- og fylkestingsvalg?
  Se på Bra Valg
 • Over 5 millioner til inkluderende idrett

  22.08.2023
  – Alle skal få oppleve idrettsglede. Det skal ikke nedsatt funksjonsevne være til hinder for. Derfor gir vi nå tilskudd til arrangement som sikrer at enda flere får mulighet til å delta i idretten, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
  Over 5 millioner til inkluderende idrett
 • La fotballspillere delta på Special Olympics

  21.08.2023
  Signer på oppropet om du mener at også mennesker med utviklingshemning bør få spille fotball med flagget på brystet under store internasjonale turneringer.
  La fotballspillere delta på Special Olympics
 • Arendalsuka: Er partiene gode på inkluderende valgkamp?

  16.08.2023
  Arendalsuka, Norges største politiske festival, arrangeres denne uken. Alle partier står på stand og deler ut valgmateriell for å lokke til seg velgere, men har de valgmateriell tilpasset mennesker med utviklingshemning? Erfaringsutvalgets leder, Henriette, sjekket – og svaret vil nok ikke overraske deg.
  Arendalsuka: Er partiene gode på inkluderende valgkamp?
 • Stor valgaktivitet for NFU over hele landet!

  08.08.2023
  Det er ikke bare partiene som driver valgkamp foran høstens valg. Også for NFU er det høy aktivitet for å få svar på våre spørsmål, og for å sikre økt oppmerksomhet og gjennomslag for våre saker.
  Stor valgaktivitet for NFU over hele landet!
 • Personer med utviklingshemming diskrimineres i psykisk helsevern

  01.08.2023
  Det at personer med utviklingshemming ikke slipper til tjenester i psykisk helsevern som innbyggere flest er en kjent situasjon for svært mange. I Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) er vi godt kjent med at våre medlemmer utestenges.
  Personer med utviklingshemming diskrimineres i psykisk helsevern
 • NFU med tydelige innspill til Mannsutvalget

  29.06.2023
  NFU var sammen med flere andre organisasjoner invitert til møte med det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget denne uken. Forbundsleder Tom Tvedt var tydelig i sitt budskap til de to representantene som hadde møtt fra utvalget.
  NFU med tydelige innspill til Mannsutvalget
 • 51 norske medaljer i Special Olympics

  26.06.2023
  – Det har vært fantastisk å være her, dette er verdens flotteste leker, sier idrettspresident Zaineb Al-Samarai.
  51 norske medaljer i Special Olympics
 • Sterke norske prestasjoner i Special Olympics!

  21.06.2023
  Special Olympics World Summer Games (SOWSG) ble åpnet med en storslått åpningsseremoni på Olympiastadion. – Det var en fantastisk opplevelse, det var også veldig stas for oss at Madcon var den store artisten, sier leder for den norske troppen, Mette Berg.
  Sterke norske prestasjoner i Special Olympics!
 • Stiftelsen Dam gir 1,5 million til mer høyere utdanning for utviklingshemmede

  13.06.2023
  – En gledens dag, men det er synd at det er nødvendig med støtte fra Dam for noe som tross alt er et offentlig ansvar, sier forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), Tom Tvedt etter at Stiftelsen Dam gir prosjektet «Høyere utdanning for utviklingshemmede» 1,5 millioner kroner over tre år.
  Stiftelsen Dam gir 1,5 million til mer høyere utdanning for utviklingshemmede
 • Jens Petter Gitlesen hedres med Ulobas Æresprisen post mortem

  12.06.2023
  Tidligere forbundsleder i NFU, Norsk Forbund for Utviklingshemmede, ble hedret i lørdag kveld med Ulobas Ærespris. Til stede under tildelingen var hans døtre, Eivor Gitlesen og Ellinor Gitlesen, som også tok imot prisen på vegne av Gitlesen.
  Jens Petter Gitlesen hedres med Ulobas Æresprisen post mortem
 • Bli med i Stolthetsparaden!

  09.06.2023
  Bli meg på Stolthetsparaden landets største mønstring av funksjonshemmede. Under slagordet «Stolt, sterk, synlig» går vi nedover Karl Johans gate med paroler om likestilling og retten til full samfunnsdeltakelse. Paraden går lørdag 10. juni kl 11
  Bli med i Stolthetsparaden!
 • TV BRA dekker Special Olympics

  09.06.2023
  TV BRA dekker Special Olympics, styrker norsk demokrati og fortsetter å ta utviklingshemmede på alvor. Verdens største idrettsleker nærmer seg, og i “Sammen om Drømmen” snakker TV BRA med betydningsfulle mennesker innen likestilling og idrett, blir kjent med noen av utøverne, og idrettene som skal til Special Olympics World Summer Games i Berlin juni 2023.
  TV BRA dekker Special Olympics
 • Britiske parlamentarikere besøkte NFU

  07.06.2023
  NFU tok i dag imot britiske politikere som er på besøk i Norge. Det er det britiske parlaments komite for kvinner og likestilling som er i Norge for å høste erfaringer. NFU er glade for å bidra inn med vår kunnskap i arbeidet med å skape et bedre samfunn for alle.
  Britiske parlamentarikere besøkte NFU
 • Nytt forslag truer med å utestenge mennesker med utviklingshemning fra sosiale medier

  06.06.2023
  KrF har lagt frem nytt forslag om å stille krav om aldersverifisering av brukerne på sosiale medier gjennom registrering og innlogging med BankID eller en tilsvarende løsning, - En god intensjon, men med ekskludering som konsekvens sier forbundsleder Tom Tvedt.
  Nytt forslag truer med å utestenge mennesker med utviklingshemning fra sosiale medier
 • Megatown

  26.05.2023
  Megatown er Norges første spillefilm med og for mennesker med kognitive funksjonsnedsettelser. 59 skuespillere med forskjellige grader av funksjonsnedsettelser spiller i filmen. Endelig er det en film rettet mot den målgruppen.
  Megatown
 • Trygdeoppgjøret - Hva betyr det for deg?

  23.05.2023
  Grunnbeløpet i folketrygden økes med 6,41 prosent til 118.620 kroner. Dette påvirker blant annet uføretrygd. – Jeg er glad for at vi i år får en god vekst i grunnbeløpet. Ytelser som reguleres gjennom grunnbeløpet, som for eksempel uføretrygd og arbeidsavklaringspenger, får en økning på 6,41 prosent, sier Arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen.
  Trygdeoppgjøret - Hva betyr det for deg?
 • Et svakt budsjett

  11.05.2023
  – Vi vet at det fortsatt er en vei å gå for å oppfylle menneskerettighetene til personer med utviklingshemning. Det er derfor skuffende at det fra regjeringen gjøres så lite for å sikre retten til å delta på lik linje, sier Tom Tvedt, leder av Norsk Forbund for Utviklingshemmede.
  Et svakt budsjett
3 mars 2013

Tips noen om siden