Nyheter

 • Mats lager treningsapp

  18.09.2023
  Førstkommende tirsdag 19. september lanseres en egen treningsapp for mennesker med utviklingshemming. Denne er gratis og kan lastes ned i App Store. Nå har også reisen fra idé til ferdig app blitt TV-serie.
  Mats lager treningsapp
 • Kommune-Norge vil innfri funksjonshemmedes menneskerettigheter

  08.09.2023
  Ti år etter Norge ratifiserte FN-konvensjonen for funksjonshemmede, er den fortsatt ikke en del av norsk lov. Nå lover 300 toppkandidater fra hele partispekteret at konvensjonen skal gjelde i deres kommuner. 
  Kommune-Norge vil innfri funksjonshemmedes menneskerettigheter
 • 2000 nye VTA-plasser de neste fire årene

  08.09.2023
  Arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen avslørte i dag at regjeringen vil prioritere 500 nye VTA-plasser årlig de neste fire årene. – Bedre enn i fjor, men bare halvveis til målet, sier Hedvig Ekberg, generalsekretær i Norsk Forbund for Utviklingshemmede.
  2000 nye VTA-plasser de neste fire årene
 • Forskerteam søker barn til spilltest

  07.09.2023
  Forskerne søker barn mellom 6 og 10 år som er søsken til et barn med utviklingshemning og/eller synshemning, så de kan få teste et dataspill som skal hjelpe søsken til å forstå sin situasjon og mestre den bedre.
  Forskerteam søker barn til spilltest
 • Hva skal jeg stemme?

  04.09.2023
  Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal stemme på, og tilgjengeligheten på lettlest valgmateriell er ikke alltid så god, noe vår undersøkelse på Arendalsuka viste. Vi utfordret partiene - nå har de svart.
  Hva skal jeg stemme?
 • Bra Valg

  29.08.2023
  Få med deg TV Bra sine valgsendinger, Bra Valg! Nå er kommune- og fylkestingsvalget i gang, og spenningen er høy over hele landet. Dette valget er viktig for deg og livet ditt, men hva er egentlig et kommune- og fylkestingsvalg?
  Se på Bra Valg
 • Over 5 millioner til inkluderende idrett

  22.08.2023
  – Alle skal få oppleve idrettsglede. Det skal ikke nedsatt funksjonsevne være til hinder for. Derfor gir vi nå tilskudd til arrangement som sikrer at enda flere får mulighet til å delta i idretten, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
  Over 5 millioner til inkluderende idrett
 • La fotballspillere delta på Special Olympics

  21.08.2023
  Signer på oppropet om du mener at også mennesker med utviklingshemning bør få spille fotball med flagget på brystet under store internasjonale turneringer.
  La fotballspillere delta på Special Olympics
 • Arendalsuka: Er partiene gode på inkluderende valgkamp?

  16.08.2023
  Arendalsuka, Norges største politiske festival, arrangeres denne uken. Alle partier står på stand og deler ut valgmateriell for å lokke til seg velgere, men har de valgmateriell tilpasset mennesker med utviklingshemning? Erfaringsutvalgets leder, Henriette, sjekket – og svaret vil nok ikke overraske deg.
  Arendalsuka: Er partiene gode på inkluderende valgkamp?
 • Stor valgaktivitet for NFU over hele landet!

  08.08.2023
  Det er ikke bare partiene som driver valgkamp foran høstens valg. Også for NFU er det høy aktivitet for å få svar på våre spørsmål, og for å sikre økt oppmerksomhet og gjennomslag for våre saker.
  Stor valgaktivitet for NFU over hele landet!
 • Personer med utviklingshemming diskrimineres i psykisk helsevern

  01.08.2023
  Det at personer med utviklingshemming ikke slipper til tjenester i psykisk helsevern som innbyggere flest er en kjent situasjon for svært mange. I Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) er vi godt kjent med at våre medlemmer utestenges.
  Personer med utviklingshemming diskrimineres i psykisk helsevern
 • NFU med tydelige innspill til Mannsutvalget

  29.06.2023
  NFU var sammen med flere andre organisasjoner invitert til møte med det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget denne uken. Forbundsleder Tom Tvedt var tydelig i sitt budskap til de to representantene som hadde møtt fra utvalget.
  NFU med tydelige innspill til Mannsutvalget
 • 51 norske medaljer i Special Olympics

  26.06.2023
  – Det har vært fantastisk å være her, dette er verdens flotteste leker, sier idrettspresident Zaineb Al-Samarai.
  51 norske medaljer i Special Olympics
 • Sterke norske prestasjoner i Special Olympics!

  21.06.2023
  Special Olympics World Summer Games (SOWSG) ble åpnet med en storslått åpningsseremoni på Olympiastadion. – Det var en fantastisk opplevelse, det var også veldig stas for oss at Madcon var den store artisten, sier leder for den norske troppen, Mette Berg.
  Sterke norske prestasjoner i Special Olympics!
 • Stiftelsen Dam gir 1,5 million til mer høyere utdanning for utviklingshemmede

  13.06.2023
  – En gledens dag, men det er synd at det er nødvendig med støtte fra Dam for noe som tross alt er et offentlig ansvar, sier forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), Tom Tvedt etter at Stiftelsen Dam gir prosjektet «Høyere utdanning for utviklingshemmede» 1,5 millioner kroner over tre år.
  Stiftelsen Dam gir 1,5 million til mer høyere utdanning for utviklingshemmede
 • Jens Petter Gitlesen hedres med Ulobas Æresprisen post mortem

  12.06.2023
  Tidligere forbundsleder i NFU, Norsk Forbund for Utviklingshemmede, ble hedret i lørdag kveld med Ulobas Ærespris. Til stede under tildelingen var hans døtre, Eivor Gitlesen og Ellinor Gitlesen, som også tok imot prisen på vegne av Gitlesen.
  Jens Petter Gitlesen hedres med Ulobas Æresprisen post mortem
 • Bli med i Stolthetsparaden!

  09.06.2023
  Bli meg på Stolthetsparaden landets største mønstring av funksjonshemmede. Under slagordet «Stolt, sterk, synlig» går vi nedover Karl Johans gate med paroler om likestilling og retten til full samfunnsdeltakelse. Paraden går lørdag 10. juni kl 11
  Bli med i Stolthetsparaden!
 • TV BRA dekker Special Olympics

  09.06.2023
  TV BRA dekker Special Olympics, styrker norsk demokrati og fortsetter å ta utviklingshemmede på alvor. Verdens største idrettsleker nærmer seg, og i “Sammen om Drømmen” snakker TV BRA med betydningsfulle mennesker innen likestilling og idrett, blir kjent med noen av utøverne, og idrettene som skal til Special Olympics World Summer Games i Berlin juni 2023.
  TV BRA dekker Special Olympics
 • Britiske parlamentarikere besøkte NFU

  07.06.2023
  NFU tok i dag imot britiske politikere som er på besøk i Norge. Det er det britiske parlaments komite for kvinner og likestilling som er i Norge for å høste erfaringer. NFU er glade for å bidra inn med vår kunnskap i arbeidet med å skape et bedre samfunn for alle.
  Britiske parlamentarikere besøkte NFU
 • Nytt forslag truer med å utestenge mennesker med utviklingshemning fra sosiale medier

  06.06.2023
  KrF har lagt frem nytt forslag om å stille krav om aldersverifisering av brukerne på sosiale medier gjennom registrering og innlogging med BankID eller en tilsvarende løsning, - En god intensjon, men med ekskludering som konsekvens sier forbundsleder Tom Tvedt.
  Nytt forslag truer med å utestenge mennesker med utviklingshemning fra sosiale medier
 • Megatown

  26.05.2023
  Megatown er Norges første spillefilm med og for mennesker med kognitive funksjonsnedsettelser. 59 skuespillere med forskjellige grader av funksjonsnedsettelser spiller i filmen. Endelig er det en film rettet mot den målgruppen.
  Megatown
 • Trygdeoppgjøret - Hva betyr det for deg?

  23.05.2023
  Grunnbeløpet i folketrygden økes med 6,41 prosent til 118.620 kroner. Dette påvirker blant annet uføretrygd. – Jeg er glad for at vi i år får en god vekst i grunnbeløpet. Ytelser som reguleres gjennom grunnbeløpet, som for eksempel uføretrygd og arbeidsavklaringspenger, får en økning på 6,41 prosent, sier Arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen.
  Trygdeoppgjøret - Hva betyr det for deg?
 • Et svakt budsjett

  11.05.2023
  – Vi vet at det fortsatt er en vei å gå for å oppfylle menneskerettighetene til personer med utviklingshemning. Det er derfor skuffende at det fra regjeringen gjøres så lite for å sikre retten til å delta på lik linje, sier Tom Tvedt, leder av Norsk Forbund for Utviklingshemmede.
  Et svakt budsjett
 • Webinar: Søsken som pårørende i ung voksen alder

  11.05.2023
  Er du ung voksen og har et søsken med en funksjonsnedsettelse eller alvorlig sykdom? Leve NÅ inviterer til webinar. Webinaret onsdag 24. mai 2023 fra 14.00 til 16.00 om og for unge voksne søsken, setter fokus på denne pårørendegruppens opplevelser og behov. Målgruppen for dette webinaret er søsken (mellom 16 og 30 år) til personer med livsbegrensende tilstander.
  Webinar: Søsken som pårørende i ung voksen alder
 • Oppstart av veilederutdanning

  10.05.2023
  Det er oppstart av nordisk veilederutdanning i Norge innen Karlstadmodellen 8. – 10. september 2023 Er du interessert i språk og alles rett til språk og deltakelse i samfunnet? Har du behov for kompetanse i å arbeide systematisk og praktisk med språkutvikling for barn med språkvansker? Brenner du for like muligheter for alle, inkludering og flerfaglig samarbeid rundt barnet? Nå har du muligheten til å lære, dele og erfare språkets makt og betydning sammen med andre.
  Oppstart av veilederutdanning
3 mars 2013

Tips noen om siden