Nyheter

 • LDO med rapport om inkorporering av CRPD

  08.12.2023
  LDO sin rapport om inkorporering av CRPD ble presentert i går av Bjørn Erik Thon. Som vanlig en godt dokumentert rapport som peker på de samme utfordringene som vi er kjent fra våre medlemmer.
  LDO med rapport om inkorporering av CRPD
 • Monika Andersen får Agder fylkeskommunes pris for likestilling, inkludering og mangfold for 2023

  05.12.2023
  Andersen er lokallagsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, i Arendal og Grimstad. Hun får prisen for sitt frivillige arbeid i en årrekke for å øke livskvaliteten til utviklingshemmede og pårørende. Det er Agder fylkeskommunes Råd for likestilling, inkludering og mangfold (LIM) som har valgt å tildele henne prisen.
  Monika Andersen får Agder fylkeskommunes pris for likestilling, inkludering og mangfold for 2023
 • Beboere låst inne i leiligheten under pandemien

  01.12.2023
  En ny studie av fem bofellesskap i Midt-Norge finner at beboere i fire av de fem bofellesskapene ble isolert. Dette var brudd på regler om at kommuner ikke kunne innføre besøksforbud i slike boligfellesskap. Et soleklart brudd på menneskerettighetene, sier NFU-leder Tom Tvedt.
  Beboere låst inne i leiligheten under pandemien
 • Kondolanse: Gabriel Wilhelmsen Hoff

  21.11.2023
  Det var med stor sorg vi mottok beskjed om at lederen av Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU), Gabriel Wilhelmsen Hoff, var gått bort. Gabriel var styrerepresentant i SAFOs hovedstyre etter at NHFU ble medlem i SAFO i juni i år. Gabriel døde uventet onsdag den 15. november, bare 27 år gammel.
  Kondolanse: Gabriel Wilhelmsen Hoff
 • SOR-prisen til Camilla Kvalheim

  27.10.2023
  Hvert år deler fondet ut SOR-prisen til en som har utmerket seg spesielt for å bidra til bedre levekår for mennesker med utviklingshemning. SOR-prisen for 2023 går til TV BRA-redaktør Camilla Kvalheim.
  SOR-prisen til Camilla Kvalheim
 • NFU i budsjetthøringer

  27.10.2023
  Regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett 6. oktober, og de ulike komiteene på Stortinget har gjennomført høringer på sine kapitler. NFU har vært aktive, og deltatt på seks muntlige høringer.
  NFU i budsjetthøringer
 • Vi mister muligheten til å leve verdige liv

  13.10.2023
  Du får ikke dra på butikken. Du får ikke bestemme din egen middag, og aktiviteter på fritiden kan utgå. Slik blir hverdagen i Trondheim kommune. Team Olivia Crew har besøkt oss i studio, og Adam og Johannes fra HELT MED har møtt Stortingspresidenten. Ny episode av Bra Nytt ute nå. Se BRA NYTT på tvbra.no, i appen eller på TV 2 Play.
  Vi mister muligheten til å leve verdige liv
 • Bånn gass mot målstreken

  13.10.2023
  Aleksander har syklet over 2.000 kilometer på sykkel, og Mats er ute med en rykende fersk treningsapp. Arbeidsministeren lover 2.000 nye VTA-plasser de neste fire årene, men er dette nok? Ny episode av Bra Nytt ute nå. Se BRA NYTT på tvbra.no, i appen eller på TV 2 Play.
  Bånn gass mot målstreken
 • Statsbudsjettet lagt frem

  06.10.2023
  Det var allerede varslet at det vil komme 2000 nye VTA-plasser de neste fire årene. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har nå lagt frem statsbudsjettet, og vi har fått svar på regjeringens prioriteringer for 2024.
  Statsbudsjettet lagt frem
 • NFU søker jurist til rådgivnings- og interressepolitisk arbeid.

  03.10.2023
  Vi er på utkikk etter en ny medarbeider til vår juridiske rådgivningstjeneste. 
  NFU søker jurist til rådgivnings- og interressepolitisk arbeid.
 • Avlastning - Et viktig, men utilfredsstillende kommunalt tilbud

  02.10.2023
  Familier som har barn med store og sammensatte funksjonsnedsettelser, opplever en krevende omsorgssituasjon.  Avlastning er en nøkkeltjeneste som de fleste av disse familiene har behov for, men alt for mange opplever at tilbudet de får fra kommunen ikke møter deres behov.
  Avlastning - Et viktig, men utilfredsstillende kommunalt tilbud
 • Ny episode av BRA NYTT!

  22.09.2023
  Sykle Norge på langs? Det høres sprøtt ut, men det stoppet ikke Aleksander og Yoo Lene. I Rosendal rister Remi av spenning mens han venter på valgresultatene. Det er klart for høstens aller første BRA NYTT.
  Ny episode av BRA NYTT!
 • Mats lager treningsapp

  18.09.2023
  Førstkommende tirsdag 19. september lanseres en egen treningsapp for mennesker med utviklingshemming. Denne er gratis og kan lastes ned i App Store. Nå har også reisen fra idé til ferdig app blitt TV-serie.
  Mats lager treningsapp
 • Kommune-Norge vil innfri funksjonshemmedes menneskerettigheter

  08.09.2023
  Ti år etter Norge ratifiserte FN-konvensjonen for funksjonshemmede, er den fortsatt ikke en del av norsk lov. Nå lover 300 toppkandidater fra hele partispekteret at konvensjonen skal gjelde i deres kommuner. 
  Kommune-Norge vil innfri funksjonshemmedes menneskerettigheter
 • 2000 nye VTA-plasser de neste fire årene

  08.09.2023
  Arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen avslørte i dag at regjeringen vil prioritere 500 nye VTA-plasser årlig de neste fire årene. – Bedre enn i fjor, men bare halvveis til målet, sier Hedvig Ekberg, generalsekretær i Norsk Forbund for Utviklingshemmede.
  2000 nye VTA-plasser de neste fire årene
 • Forskerteam søker barn til spilltest

  07.09.2023
  Forskerne søker barn mellom 6 og 10 år som er søsken til et barn med utviklingshemning og/eller synshemning, så de kan få teste et dataspill som skal hjelpe søsken til å forstå sin situasjon og mestre den bedre.
  Forskerteam søker barn til spilltest
 • Hva skal jeg stemme?

  04.09.2023
  Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal stemme på, og tilgjengeligheten på lettlest valgmateriell er ikke alltid så god, noe vår undersøkelse på Arendalsuka viste. Vi utfordret partiene - nå har de svart.
  Hva skal jeg stemme?
 • Bra Valg

  29.08.2023
  Få med deg TV Bra sine valgsendinger, Bra Valg! Nå er kommune- og fylkestingsvalget i gang, og spenningen er høy over hele landet. Dette valget er viktig for deg og livet ditt, men hva er egentlig et kommune- og fylkestingsvalg?
  Se på Bra Valg
 • Over 5 millioner til inkluderende idrett

  22.08.2023
  – Alle skal få oppleve idrettsglede. Det skal ikke nedsatt funksjonsevne være til hinder for. Derfor gir vi nå tilskudd til arrangement som sikrer at enda flere får mulighet til å delta i idretten, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
  Over 5 millioner til inkluderende idrett
 • La fotballspillere delta på Special Olympics

  21.08.2023
  Signer på oppropet om du mener at også mennesker med utviklingshemning bør få spille fotball med flagget på brystet under store internasjonale turneringer.
  La fotballspillere delta på Special Olympics
 • Arendalsuka: Er partiene gode på inkluderende valgkamp?

  16.08.2023
  Arendalsuka, Norges største politiske festival, arrangeres denne uken. Alle partier står på stand og deler ut valgmateriell for å lokke til seg velgere, men har de valgmateriell tilpasset mennesker med utviklingshemning? Erfaringsutvalgets leder, Henriette, sjekket – og svaret vil nok ikke overraske deg.
  Arendalsuka: Er partiene gode på inkluderende valgkamp?
 • Stor valgaktivitet for NFU over hele landet!

  08.08.2023
  Det er ikke bare partiene som driver valgkamp foran høstens valg. Også for NFU er det høy aktivitet for å få svar på våre spørsmål, og for å sikre økt oppmerksomhet og gjennomslag for våre saker.
  Stor valgaktivitet for NFU over hele landet!
 • Personer med utviklingshemming diskrimineres i psykisk helsevern

  01.08.2023
  Det at personer med utviklingshemming ikke slipper til tjenester i psykisk helsevern som innbyggere flest er en kjent situasjon for svært mange. I Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) er vi godt kjent med at våre medlemmer utestenges.
  Personer med utviklingshemming diskrimineres i psykisk helsevern
 • NFU med tydelige innspill til Mannsutvalget

  29.06.2023
  NFU var sammen med flere andre organisasjoner invitert til møte med det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget denne uken. Forbundsleder Tom Tvedt var tydelig i sitt budskap til de to representantene som hadde møtt fra utvalget.
  NFU med tydelige innspill til Mannsutvalget
 • 51 norske medaljer i Special Olympics

  26.06.2023
  – Det har vært fantastisk å være her, dette er verdens flotteste leker, sier idrettspresident Zaineb Al-Samarai.
  51 norske medaljer i Special Olympics
3 mars 2013

Tips noen om siden