Tonni Bronsaksen

Foto: Truls Iversen

Lei av korona og smittevern

Smittevernstiltakene har nå vart i ett år og preget livene til de fleste av landets innbyggere. Tonni Bronsaksen fra Tromsø er neppe den eneste som ønsker seg tilbake til en smittefri tilværelse.

Tonni Bronsaksen er temmelig lei av smitte og smittevern. Til daglig jobber Tonni på Tromsø ASVO hvor han samler inn og sorterer elektrisk avfall. Det er ti år siden Tonni begynte å jobbe på Tromsø ASVO. For to år siden, kjøpte Tonni egen leilighet. Tonni liker å jobbe og har en ekstrainntekt ved å klippe plenen til borettslaget hvor han bor. Det er temmelig dyrt å kjøpe leilighet, men vergen gir Tonni gode råd om pengebruk, så nå har Tonni ikke bare maktet å betale regningene som til stadighet kommer. Han har også fått spart litt.

Tonni er varamedlem i NFU Troms fylkeslag, men det har vært lite aktivitet i fylkeslaget det siste året på grunn av smittesituasjonen. Det samme gjelder loklallaget. Arrangementene er avlyst og det er lite å ta seg til. Til vanlig spiller Tonni gitar i bandet Blinklys, men øvingene er stengt på grunn av smitten og det er heller ikke arrangementer hvor bandet kan opptre. Smittevernstiltakene fører til at Tonni er mye i leiligheten. Heldigvis er han opptatt av matlaging. Blant favorittene er sprøstekt torsketunge. Oppskriften har Tonni klar:

Skyll og tørk torsketungene. Lag en melblanding med salt og pepper. Vend torsketungene i melblandingen og steik dem til de er gyllenbrune på begge sider. De sprøstekte torsketungene serveres med råkost, poteter, remulade eller rømme.

Miljøtjenesten kommer innom på tirsdager og lørdager, for det meste for å se at alt står bra til. Men smittesituasjonen har ført til at besøkene er korte og avstanden er stor.

Selv om Tonni er tilpasningsdyktig og greier seg fint, så blir det mye hjemmesitting. Det kan være vanskelig å snakke med folk når en skal holde avstand. Det er mange nye prosedyrer å forholde seg til. En skal bruke munnbind og passe på hvor en setter seg. Det er ikke så lett å komme på hvor lang meteren eller tometeren er. Men nå håper Tonni at en kan få fart på vaksineringen.

– Det må snart bli slutt på denne smittesituasjonen. Vi må kunne komme oss ut, treffe folk og ha det hyggelig sammen, avslutter Tonni Bronsaksen.

Jens Petter Gitlesen

7 april 2021

Tips noen om siden