Institusjonsomsorgen
"De umulige sakene" er fellesoverskriften til en serie artikler i Trønder-Avisa. Artiklene belyser fremveksten av private omsorgsfirma som på oppdrag av kommunene bosetter personer med utviklingshemming og atferdsvansker i institusjonslignende tilværelse langt i fra hjemstedskommunen.
I en serie på foreløpig 10 artikler, har Trønder-Avisa belyst private omsorgsbedrifter som bosetter personer med utviklingshemming, personlighetsforstyrrelser og atferdsproblemer for kommunene. Virksomheten synes å være svært lukkrativ med et driftsoveskudd på rundt 20 prosent av omsetningen. Staten betaler den største delen av regningen gjennom tilskudd til ressurskrevende tjenester.

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) reagerer på kommunene som ivaretar sine innbyggere
Ordningen er utvilsomt effektiv hvis kommunens målsetning er å kvitte seg med denne typen innbyggere. Kommunenes argument er imidlertid at de mangler kompetanse til å sikre gode nok tjenester. Om beboerne på de private institusjonene er der etter eget ønske, kan en betvile. Det er god grunn til å anta at ordningen er i strid med FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, artikkel 19: Mennesker med nedsatt funksjonsevne har også rett til å velge hvor, hvordan og med hvem de skal bo. Ingen skal måtte bo i en bestemt boform.
Kommunenes argumentasjonen blir imøtegått av fagfolk Trønder-Avisa har vært i kontakt med: Det lar seg gjøre å etablere gode og individuelt tilpassede tilbud i kommunene. Fagenhet for tvungen omsorg, er et godt bevis på at selv små kommuner kan etablere forsvarlige og gode tjenester. De som er dømt til tvungen omsorg, blir alltid bosatt i sin hjemkommune og mottar tjenestene sine der. Dersom kommunen ikke selv makter å tilrettelegge tilbudet, kan de få råd og bistand fra spesialisthelsetjenestens habiliteringstjeneste. Når noen kommuner overlater krevende saker til private omsorgsfirma, så er det nok mer motivert av egen makelighet enn hensynet til tjenestemottaker. Forklaringen om manglende kompetanse, er grundig motbevist i mange små kommuner.
Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) reagerer sterkt på omsorgsbedriftene som tjener seg rike på samfunnets velferdsytelser.
– Som fellesskap må vi forvente at penger til sårbare grupper i samfunnet, skal gå til nettopp det formålet. Det blir en for lett løsning for kommunene å si at man ikke har et godt nok faglig tilbud, når de statlige ordningene er så gode for å opprette et, sa Kirsti Bergstø til Trønder-Avisa på fredag den 30. juni.
Artiklene i Trønder-Avisa ligger bak betalingsmuren her og består av:
-
Her ender «De umulige sakene»
Jens Petter Gitlesen
w\p
1 juli 2017