Stiftelsen Dam gir 1,5 million til mer høyere utdanning for utviklingshemmede

– En gledens dag, men det er synd at det er nødvendig med støtte fra Dam for noe som tross alt er et offentlig ansvar, sier forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), Tom Tvedt etter at Stiftelsen Dam gir prosjektet «Høyere utdanning for utviklingshemmede» 1,5 millioner kroner over tre år.

Det er gjennom NFU at VID Vitenskapelige Høyskole i Stavanger og Oslo nå får støtte til fase to, som sikrer at to nye emner utvikles og at studentene kan se frem mot en ny studiestart høsten 2023.

Ble overrasket av styret

Det ble klart da styret i Dam behandlet saken tirsdag morgen. Like etter at vedtaket var klart ble de to prosjektlederene Anna Chalachanová og Inger Marie Lid overrasket med nyhetene i et teamsmøte med stiftelsens styre.

– Nå ble jeg ble veldig rørt, sa Anna Chalachonvá, og legger til:

– Det sitter ni personer der ute som venter på epost fra oss om de får fortsette eller ikke, så dette er nesten for mye å ta innover seg. Det betyr veldig mye at vi nå kan ønske dem velkommen som studenter videre.  

Unik utdannelse
Dam støttet også første fase av prosjektet, der studentene hadde studiestart høsten 2022. I et år har ti studenter på VID Vitenskapelige Høyskole i Stavanger og Oslo fått muligheten til å studere to ulike emner på til sammen 30 studiepoeng.

Nå skal to nye emner utvikles, og studentene kan se fram mot ny studiestart høsten 2023. VID er en privat, vitenskapelig høgskole med over 6.000 studenter. Skolen er den eneste som tilbyr høyere utdanning for mennesker med utviklingshemming.

– Dette er studenter som ikke har blitt tatt på alvor som lærende personer tidligere. Det er godt nivå på det de har levert, men også veldig originale perspektiv som akademia trenger. Det er viktig å kunne arbeide videre med å få denne studentgruppen inn i akademia på en forutsigbar måte.  

– Et offentlig ansvar
Forbundsleder i NFU og styremedlem i Stiftelsen Dam*, Tom Tvedt, er glad for at prosjektet får videre støtte, men er klar på at dette bør være et offentlig ansvar.

– Vi er glade for at Dam gjør det mulig at flere studenter kan få tilbud om høyere utdanning. Men det er ingen tvil om at dette er et offentlig ansvar, og det burde være et tilbud til alle som ønsker å ta utdanning, sier han.

– Dette prosjektet handler om reell inkludering og menneskeverd, der også personer med utviklingshemming får muligheten til å ta utdanning og komme seg ut i betalt arbeid. Det er jeg glad for at vi i Dam bidra til å utvikle, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.

*Styremedlemmer fratrer behandlingen av søknader fra egen organisasjon

13 juni 2023

Tips noen om siden