Erfaringsutvalgets leder sjekker om partiene har valgmateriell i lettlest form. (Foto: NFU/Niclas Tokerud)

Arendalsuka: Er partiene gode på inkluderende valgkamp?

Arendalsuka, Norges største politiske festival, arrangeres denne uken. Alle partier står på stand og deler ut valgmateriell for å lokke til seg velgere, men har de valgmateriell tilpasset mennesker med utviklingshemning? Erfaringsutvalgets leder, Henriette, sjekket – og svaret vil nok ikke overraske deg.

Vi tok runden til de ulike partienes valgboder, først ut var Miljøpartiet de Grønne.

imageo6kpb.png

– Hei, jeg heter Henriette og er leder av Erfaringsutvalget til Norsk Forbund for Utviklingshemmede. Jeg lurte på om dere har materiell på lettlest?

«Tja, denne er ganske lett å lese» var svaret fra MdG. Men lettlest var den ikke.

Også hos Rødt mente de selv at brosjyren var lett å lese, og fri for det de omtalte som fagspråk. Men heller ikke hos Rødt finner man valgbrosjyrer skrevet på Lettlest.

Senterpartiet hadde stort telt med mange brosjyrer. Partileder Trygve Slagsvold Vedum har tidligere gått til kamp mot fremmedord i politikken. Håpet var stort for at de skulle ha materiell på Lettlest, men også her var svaret nei. De mente selv det var lett å lese, i likhet med alle andre partier vi traff.

Hos SV var det samme svar. "Vi mener denne er lett å lese", men ingen brosjyrer på Lettlest.

Hos Arbeiderpartiet møtte NFUs utsendte stor medfølelse, men intet Lettlest valgmateriell. 

Høyre har stort telt med teksten "Muligheter for alle", men har de valgmateriell til alle? Nei, ikke her heller.

"Ja, dette er lettlest" var svaret fra Fremskrittspartiet. Men det var stor skriftstørrelse, ikke Lettlest.

Venstre sier også at valgmaterialet er lett å lese, men heller ikke her kan NFU finne noe valgmateriell som er på Lettlest.

Kristelig Folkeparti hadde ikke lettleste brosjyrer, i tillegg var skriften veldig liten. "Vi prøver å spare på papiret", var forklaringen.

Siste parti ut på vår ferd var Partiet Sentrum. Her også var det dessverre et nei, men de visste i det minste at Lettlest var et eget format. Det positive her er at de jobber med å få et forståelig program tilgjengelig på alternativ supplerende kommunikasjon (ASK).

Så Henriette, er dette godkjent?

– Nei, på ingen måte. Dette er ikke godt nok!, var den tydelige beskjeden fra lederen i NFU sitt Erfaringsutvalg.

Hva er Lettlest?

Lettlest tekst er skrevet med enkel tekst og enkelt innhold. Lange ord har fått binde-strek for å gjøre ordene lettere å lese og å forstå. 

16 august 2023

Tips noen om siden