Fotografi av Truls

Foto: Dag Bjørndal

Truls bestemmer selv

–Eg e’ helt sjef!, sier Truls Håland Eide (32) til Bergensavisen. 

Truls bor i en ordinær leilighet. Truls får i dag Brukerstyrt Personlig Assistanse (BPA). Han har 17 timer i uken med assistent. Sammen med assistenten gjøres husarbeid og de deltar på fritidsaktiviteter. Assistentenes arbeidsplaner setter Tuls og assistenten opp sammen. Assistentene kommer tre dager i uken fast og ellers når de planlegger kortere eller lengre turer. 32-åringen er arbeidsleder for sine to assistenter. Han tar dette ansvaret svært alvorlig.

–”Truls leder dem med sikker hånd,”sier moren Torhild - som er medarbeidsleder. Denne ordningen innebærer at Truls og Torhild drar på lederforum i ULOBA et par ganger i året. Hun bistår ham også på de jevnlige møtene han har med de to assistentene sine. Som på sin side deltar på assistentforum i regi av andelslaget. Morent til Truls hjelper til når det skal sendes papirer til Uloba.

Truls på fotballkamp

Truls greier seg selv om morgenen. Han står opp klokken seks på hverdager, steller seg, smører brødskiver til frokost og matpakke, spiser og tar bussen til jobb der er han er klokken 08.00.

Assistentene hjelper Truls med planlegging av for eksempel innkjøp av mat for en uke av gangen, renhold og klesvask. Matlaging er ikke akkurat blant Truls favorittsysler. Assistentene veileder og lager ellers opp mat så det skal være mest mulig lettvint de dagene han er alene. Assistentene kommer tre dager i uken. De andre dagene klarer Truls seg selv. I helgene har han kun assistanse annenhver lørdag.

Truls styrer båten

De dagene Truls er alene hjemme, lager han middag selv og ordner med det som ellers er avtalt og står på ukeplanen. Han går deretter som regel enten på besøk til eller får besøk av kameraten Ole som bor i samme borettslag og som også får sine tjenester via ULOBA.

Truls drar på trening sammen med assistent hver onsdag eller torsdag, for en halvannen times økt. De går ellers på tur - så sant været tillater det. Annenhver lørdag drar han i svømmhallen eller går på tur med assistenten. Sammen med nabo kameraten og andre venner planlegger han ellers hva somskal skje - spesielt på fredagskveldene, hvem som skal kjøpeinn øl, brus og det som ellers trengs til et hyggelig lag. En av dem inviterer enten de andre på fest eller vennene ser TV og hygger seg sammen med snacks og god mat. Truls og vennene lager av og til søndagmiddag sammen.

32-åringen og kameraten Ole er ihuga Brann-patrioter. Er det fotballkamp, tar de buss til Brann Stadion. En pub-tur følger ofte med fotballkampen, men Truls kan også oppsøke utesteder selv om det ikke er fotballkamp.

Truls i baren

–Vi må ikke gjøre mennesker til tjenestemottakere når det ikke er nødvendig, sier mor Thorhild Håland til Bergensavisen.

Lenker

 

Jens Petter Gitlesen

25 mars 2013

Tips noen om siden