Måtte Jonny dø?

Jonny André Risvik døde etter omfattende mishandling fra sine venner. Stavanger kommune har aldri gransket hva som gikk galt og om kommunen kunne gjort noe annerledes.

I dag starter Stavanger Aftenblad serien om Jonny André Risvik, som 13. august døde etter omfattende mishandling fra sine venner i et hus på fredelige Kampen i Stavanger.

Vennene var unge (de to yngste jenter på 15 og 18, den eldste en mann på 26), de fleste lettere utviklingshemmet og hjelpetrengende i forhold til egenomsorg og å klare praktiske ting i hverdagen, i tillegg til en del destruktiv problematikk. Men de samlet seg en hel sommer i en privat leilighet, og fordrev etter hvert tiden med å torturere sin venn Jonny i hjel.

Rettssakene er for lengst over. Da Aftenbladet tok kontakt med Stavanger kommune for å se hvilke evalueringer de hadde gjort av tragedien, var beskjeden at de hadde diskutert saken, men aldri gransket seg selv eller foretatt en formell evaluering.

Det har Aftenbladet nå forsøkt å gjøre, gjennom lesning av flere hundre sider med taushetsbelagte saksdokumenter på de involverte, samt ytterligere flere hundre sider fra politiets etterforskningsmateriale i saken. Over tolv sider i magasinet Pluss i dag og på nett publiseres Jonnys sjanser, som tar for seg 20 anledninger der samfunnet og det offentlige var på sporet eller så glimt av tragedien under oppseiling. Noen var direkte vitner til volden.

I kveld fredag kl. 19.30 publiseres en TV-dokumentar om Risviks skjebne på aftenbladet.no. Du kan se traileren her.

I morgen lørdag ser Aftenbladet nærmere på hva som gikk galt i hjelpeapparatet, i en 10 siders reportasje på nyhetsplass.

30 august 2013

Tips noen om siden