Skjermbilde fra Lørdagsrevyen

Å leve og la dø

Lørdagsrevyen brakte et innslagt om Ole med trisomi 18 som lever et godt liv i Fredrikstad. Ole hadde flaks, han fikk helsehjelp, noe som slett ikke er en selvfølge for barn med trisomi 18.

Da Anna var gravid, ble det klart at fosteret hadde trisomi 18. Anna ble fortalt at tilstanden var uforenelig med liv og en forventet at Anna tok abort. Men Anna ville gi barnet en sjanse. Imidlertid er det ikke vanlig at barn og nyfødte med trisomi 18 får den samme sjansen som andre. 

Sykehuset ville ikke gi Anna keisersnitt, selv om det var snakk om setefødsel. Da Ole ble født, måtte gynekologen presse på for å få barnelegen til å gi livreddende behandling. Etter at Ole var frisk og utskrevet fra sykehuset, sto det i journalen til Ole at han ikke skulle gis livreddende behandling, dersom et slikt behov skulle oppstå.

Professor Ola Didrik Saugstad sier at norske nyfødtleger handler etter gammelt pensum. Tidligere trodde en at barn med trisomi 18 levde langt kortere enn hva de faktisk gjør. 

Vi får håpe at innslaget på Lørdagsrevyen får politikere og helsemyndigheter til å reagere. Ingen grupper diskrimineres grovere enn dem med trisomi 13 og 18. Her godtas abort frem til termin og nyfødte får ikke livreddende behandling.

Jens Petter Gitlesen

28 april 2014

Tips noen om siden