Engasjer deg lokalt i din bydel!

Vi trenger kandidater til rådene for personer med funksjonsnedsettelse for å sikre oppmerksomhet om likestilling for alle.

Etter kommunevalget skal det utpekes nye medlemmer til rådene for personer med funksjonsnedsettelser. Rådene er en viktig påvirkningsarena for livskvaliteten til vår gruppe. Perioden for rådene følger fire-årsperioden for kommunevalg. Nye råd blir derfor utpekt høsten 2023.

I Oslo er det et sentralt råd som jobber mot byrådet og bystyret, med tilsvarende lokale råd i alle bydeler.

Rådene i bydel

Rådene skal jobbe med et bredt utvalg av saker innenfor områder som er delegert til bydel. Men det jobbes også med sentrale saker, som for eksempel bidrag til høringssvar på sentrale dokumenter. Et nylig eksempel fra bydel Grorud var at rådet ble forespurt på utkast til bydelens innspill for likhet i bydelenes praktisering av BPA. Rådet var sterkt kritisk til bydelens innspill, som førte til at administrasjonen utforma et nytt og langt bedre innspill. 

Rådene kan også ta opp saker på eget initiativ. Som medlem har du derfor mulighet til å påvirke ting som skjer i din bydel, og som berører hverdagen for deg eller din nærperson! Hvis ikke vi forteller politikere og administrasjon hvor skoen trykker, hvem skal da gjøre det?

Når vi har representanter lokalt vil det gi NFU Oslo større mulighet til å få kunnskap om forholdene i den enkelte bydel. Den oversikten er det ellers vanskelig å få.

Hvem foreslår kandidater?

Rådene er sammensatt av bydelspolitikere og representanter fra interesseorganisasjonene. Medlemmene skal representere og ivareta behovene til alle innbyggere med funksjonsnedsettelse. 

NFU er del av SAFO sammen med Norges Handikapforbund (NHF) og Foreningen Norges Døvblinde (FND). SAFO Oslo fremmer våre forslag til kandidater. Målet er at både NHF og NFU skal være representert i alle bydeler. Vi har engasjerte medlemmer som fortsetter i noen bydelsråd, men vi trenger flere som er opptatt av forholdene for utviklingshemmede og personer med funksjonsnedsettelse. Flere etterlyser også gode kollegaer for å diskutere lokale saker. Vi trenger både faste medlemmer og varamedlemmer. Bortsett fra til bydel Grorud har vi behov for å forsterke mannskapet i de andre bydelene.

Hva innebærer det å være folkevalgt rådsmedlem?

SAFO/FFO har gått sammen om å lage et opplæringsprogram for medlemmer i rådene. Vi vil framover følge opp rådsmedlemmene tettere slik at den enkelte skal kunne føle seg trygg i rollen sin.

Som rådsmedlem blir du regna som folkevalgt på lik linje med andre som sitter i folkevalgte organ med samme rettigheter og plikter. Det betyr at du får møtegodtgjørelse og har krav på å få dekket tapt arbeidsinntekt etter fastsatte regler. Vi erfarer at de fleste bydeler gjennomfører sine møter på ettermiddag/kveldstid og at det holdes 6-8 møter i året.

Du finner også mer informasjon om råd på: https://www.bufdir.no/fagstotte/produkter/radene_for_personar_med_funksjonsnedsetting_rettleiar/

Ønsker du å være med å påvirke lokale beslutninger og representere NFU/SAFO i din bydel? Ta kontakt om du kan stille selv, eller kjenner noen vi bør spørre, innen 11. september.

Ta kontakt med Mona Olsen, NFU Oslo, tlf: 916 66 702 eller meolsen87@gmail.com

Lenke til fim om lokale råd på facebook

Tips noen om siden