Om Bergen er best -problem eller suksess?

Kari Elster Moen, leder NFU Bergen lokallag og Tom Skauge, tidligere leder i NFU Bergen lokallag hadde etter valgkampdebatten et leserinnlegg i Bergens Tidende der de stilte spørsmålet; Om Bergen er best -problem eller suksess?

 

 

 

Lenke til rapporten finner dere under leserinnlegget.

Bergens Tidende publiserte en rapport som ressursbruk i pleie og omsorgssektoren i de 5 storbyene i landet i august i år. I rapporten er det konkludert med at Bergen bruker for mye ressurser på mennesker med utviklingshemming i forhold til de andre byene.

Kristiansand bruker minst penger. I rapporten står det at Kristiansand, sammen med Trondheim, har en høy bevissthet på tildeling på lavest mulig nivå og med lavest mulig omfang. Kristiansand bruker minst på tjenester til mennesker med utviklingshemming.

Bergen bruker, alt etter hvordan en leser tallene, noe mer enn gjennomsnittet. Men sammenligningsgrunnlaget er tynt, bare 5 kommuner.
Rapporten tar også forbehold om at det ikke er lett å sammenligne fordi kommunene ikke registrerer alt de gjør likt.

Men sett nå at rapporten gir et dekkende bilde av prioritering av mennesker med utviklingshemming i Bergen. Er det et problem at Bergen er god på et område alle Bergens politikere har lovet å prioritere siden HVPU-reformen i 1990?

Rapporten mener Bergen er rause med ferieordningen sin. Mellom linjene leser en fort «for rause».
Vi gir gjerne ferietilbudet terningkast 5. Et tilbud som kommunen kan være stolt av. Et tilbud som har gitt de barna, ungdommene og de voksne som har fått tilbudet, en uforglemmelig sommerferie uten mamma og pappa. Barn, ungdom og voksne som ikke så lett kan ha et selvstendig liv uten mamma og pappa, eller personale rundt seg hele tiden, får en opplevelse som de kan leve på i år etterpå.

Rapporten omhandler pengebruk. Det er dyrt å drive bofellesskap og det er dyrt å gi familier sårt tiltrengt avlastning, i følge utredningen. Utrederne foreslår at kommunen bør samordne dagtilbud med botilbud. Du skal bo der du jobber. Hvem av oss har lyst til å ha jobben i huset? Hvem har lyst til å være på samme stedet hele tiden?

Vi er opptatt av at det ikke er feil å være god. Gode tjenester gir gode muligheter for arbeidstakere, for de som benytter seg av tjenestene, og for pårørende. Et barn, en ungdom, en voksen skal i vårt samfunn ha så like muligheter som mulig til å leve et liv som de ønsker etter sine forutsetninger. En rapport som kun nevner ressurser som penger og kostnader forteller bare halve historien. Hvor er det varme samfunn, det gode liv eller 'hjerte for Bergen'?  Hvor mye kan man kutte før det går ut over trivsel, som igjen skaper frustrasjon, som igjen kan skape utagerende adferd som går ut over ansatte som til slutt må sykemelde seg.


Vi som foreldre ønsker selvfølgelig det beste for barna våre, -det gjør vi alle! Men vi er avhengig av hjelp for å få det til. Dette sier loven at vi har rett på. Det at vi har mulighet for å få avlastning eller tjenester i hjemmet for å få pause fra tunge løft eller konstant oppmerksomhet knyttet til barnet eller ungdommen vår, gjør at mange av oss kan fortsette i jobb. Vi kan få betalt vår skatt i stedet for å bli langtidssykemeldte og kanskje uføre.

NFU er svært bekymret for rapporten som er lagt frem. Vi utfordrer partiene som nå lover en bedre kommune i valget.
Er det et problem dersom Bergen på noen områder bruker mer ressurser på sine innbyggere med spesielle behov enn Kristiansand?

Her finner dere rapporten; https://www.bergen.kommune.no/bk/multimedia/archive/00240/Rapport_om_ressursb_240817a.pdf

Tips noen om siden