Statsminster Jens Stoltenberg med fem av statsrådene

Statsminster Jens Stoltenberg med fem av statsrådene (Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix)

Regjeringen

Regjeringens oppgave er å gjennomføre det som Stortinget har bestemt. Regjeringen forbereder mange saker som Stortinget skal behandle.

Det er Stortinget som bestemmer ove regjeringen. Hvis flertallet på Stortinget synes at regjeringen gjør en dårlig jobb, så kan de kaste regjeringen og la en ny regjering styre i stedet.

 

Statsminister og statsråder

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg (Foto: Guri Dahl, Scanpix/SMK)

Regjeringen ledes av statsministeren og får ofte navnet etter statsministeren. Nå har vi regjeringen Stoltenberg fordi Jens Stoltenberg er statsminister. De andre medlemmene i regjeringen er statsråder.

 

Flertallsregjering og mindretallsregjering

Ingen regjeringer liker å bli kastet, derfor prøver de som skal lage regjering å få med såpass mange partier i Stortinget at de har flertallet av stortingsrepresentantene med seg. Regjeringen Stoltenberg består av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Disse partiene har til sammen flertall i Stortinget. Derfor sitter regjeringen Stoltenberg trygt til neste stortingsvalg. Verken Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti eller Senterpartiet ønsker å kaste en regjering som de selv er med i.

 

Hvis en ikke får til å danne en regjering som har flertallet i Stortinget med seg, så sier vi at det er en mindretallsregjering. En mindretallsregjering må i hver eneste sak forhandle med andre partier på Stortinget slik at mindretallsregjeringen kan få stortingsflertallet til å stemme for forslagene sine.

 

Høreleder Erna Solberg

Høyreleder Erna Solberg

 

Hvem blir den neste statsministeren?

Hva som skjer etter neste stortingsvalg, er det ingen som vet. Meningsmålingene viser at det nå er et flertall som vil stemme på Høyre eller Fremskrittspartiet. Blir det slik til valget, er det mye mulig at vår neste statsminister heter Erna Solberg og kommer fra Høyre.

 

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Vensterparti og Senterpartiet vil gjøre mye for å få flest stemmer. Alle partiene har nemlig lyst å være i regjering for da får de bestemme mye mer enn om de bare er i Stortinget.

 

Alle som stemmer ved valget er med på å bestemme hvem som skal bli vår neste statsminister og hvilke partier som skal danne regjering.

 

Jens Petter Gitlesen

27 mars 2013

Tips noen om siden