Årets beste uke

Mange hadde ventet på denne datoen. Sommerleiren på Sunnhordland Folkehøgskule i Hordaland sto for tur. Det ble tiende år på rad.

Syv hektiske, men harmoniske dager med hyggelige mennesker. Alle var venner med hverandre, vi hørte ingen kritikk eller negative omtaler. Mange kjente hverandre fra før, og de inderlige gjensynene var egnet til å bringe fram klumpen i halsen. Her fant vi flere ganger igjen verdier som vi kan trenge mer av i vår kyniske verden. 

Mandag gikk mye til å pleie gamle vennskap. Mange rigget seg til i hobbyrommet med tegning og perling og hva som ellers måtte falle dem inn. Andre raste omkring på området for å sjekke om det var noen forandringer fra fjor. Alle er gode til å passe klokka på slike arrangementer, for dagen styres av måltidene, som alltid er gode. 

Tirsdag ble dominert av helsedans, blant annet linjedans, dyktig og profesjonelt ledet av Jorunn Hernes. Været var ikke på vår side, men få brydde seg om det, og inneaktiviteter passet utmerket. Og hver dag ble avsluttet med diskotek, dansing og sosialt samvær. 

Disco

Onsdag ble dominert av å male personlige t-skjorter. Andre valgte utespill eller bare å reke omkring og være nysgjerrige på alt. Kreativiteten kom fram, og det er godt å prate lenge med gode venner som man bare ser denne ene uka i året. Etterpå fulgte et møte hvor vi snakket om politikk og stortingsvalget, som noen var interessert i og visste en del om. Det ble mange kjøreturer til butikken disse dagene, for er man på tur så er man på tur, og litt godis hører med. 

Torsdag var den store dagen med busstur til vindemølleparken i Fitjar og pizza på Fitjar Fjordhotell. Stor stas. Det tok mesteparten av dagen, og ved hjemkomst ble det nok en middag – og enda hadde de fleste energi til diskoteket. 

Fredag hadde mer regn å by på. Det ble igjen mest inneaktiviteter. T-skjortene måtte gjøres ferdige, og strykejernet gikk varmt. Heldigvis lettet været noe, slik at vi også fikk gjort en del sportslige uteaktiviteter. Alle snakket om kveldens karneval. Det ble også en stor suksess, med mange originale drakter. Dansing til sent på kveld. 

Lørdag: Nest siste dag. Været klarnet å la til rette for ukas definitive høydepunkt: FOTBALLKAMPEN! De ivrigste stilte med full drakt til frokost, og la fram strategien selv om motstanderne hørte på. Fløytene ble blåst varme flere timer før kampen, og mange testet skuddfoten. Stemningen var elektrisk. Foran et entusiastisk publikum, og ikke helt uventet, vant deltakerne 4-3 over ledsagerne og lederne etter en nervepirrende straffesparkkonkurranse. Dagen ble avrundet med god utegrilling og diskotek. En perfekt dag. 

Måål

Søndag: Frokosten ble dominert av mye snakk om neste års leir. Alle pakket kofferten, og vi tuslet av gårde til ferge, privatskyss eller spesialdrosje. Det var klemmer og omfavnelser og gjerne noen tårer, og alle var enige om at dette hadde vært en kjempeuke. 

Nok en gang har Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) og Norsk Folkehjelp – med assistanse fra Frivilligsentralen i Stord arrangert et stort arrangement hvor alle fikk noe som passet for dem. 

Hvert år har sitt tema. Tidligere har vi vært på båt med rullestoler. Vi har også vært på rideskole, hvor noen satt til hest og andre ble dratt i vogn. Og mye mer. Det er få begrensninger når fantasien og viljen er der. 

Vi støtter tanken om at mennesker med utviklingshemning i størst mulig grad skal bli inkludert i samfunnet, og at dette blir styrket gjennom sommertilbudet. Nettverksbygging er også en viktig del av formålet. I tillegg er det et mål å lage tilbudet på et tidspunkt da mye av kommunale støtteapparater og aktivitetstilbud har ferie. 

Det er ikke minst imponerende at så mange ledsagere blir med og jobber en hel uke uten noe som helst vederlag. 

Venner

Tore N. Andersen

Frivilligsentralen i Stord

Tips noen om siden